A deszcendens és a VII. horoszkópház

 A Deszcendens és a VII. horoszkópházpoetry gcebe5549d 640

Az az általános tapasztalat, hogy sokan a napjegyükhöz és az aszcendensükhöz passzoló társak iránt kíváncsiskodnak. Ezek az asztrológiai jelölők a látens párkeresésben nem sokat segítenek, és valójában csak a szinasztriában, a két születési képlet összevetésekor kaphatnak csak igazi jelentőséget.

Azonban minden tartós kapcsolatunk természetéről, beleértve a házas vagy élettárs személyiségéről, mint a bennünket kiegészítő és vonzó másik fél egyéniségéről saját horoszkópábránk is tartalmaz információkat. Történetesen nem az Aszcendensünket kell nézni, hanem a vele szembenálló zodiákus jegyet, azaz a Deszcendenst, illetve a Deszcendens jegyével kezdődő VII. házban álló bolygókat. Ezekről viszont sokan még nem is hallottak, így ennek apropóján született ez a bejegyzés...

 

Amennyiben tudod pontosan a születési perced, akkor egy kalkulátor segítségével a megfelelő adatok és időzóna kiválasztását követően gyorsan megkapod a születési horoszkópábrádat. Ennek kezdőpontja az Aszcendens, magyarul a felkelő jegy, azaz az a zodiákus jegy, amely születésed pillanatában feltűnt a keleti horizonton. Az Aszcendens jegye jelöli ki az I. horoszkópházad, és mind a jegy, mind a háztartalom rólad mesél, milyen vagy, hogyan viszonyulsz a világhoz - azaz ez a személyes Én területe.

Az Aszcendenseddel pontosan átellenben, a horoszkópábrád nyugati felén van a Deszcendensed (leszálló jegy). A Deszcendens és a vele kezdődő VII. asztrológiai ház a Te területe, azaz a társról szól, mint az Én kiegészüléséről. Felhívom a figyelmet arra, hogy a deszcendens jegye nem egyértelmű és konkrét utalás a leendő társ csillagjegyére! Úgy értelmezendő, hogy inkább azokra a tulajdonságokra vonatkozik a jegyhez tartozó analógiák mentén, amelyek miatt vonzódhatunk a másik félhez, felkelti érdeklődésünket és figyelmünket!

Ha az aszcendensed Kos - a deszcendensed csak Mérleg lehet: a társsal szembeni elvárásod, hogy békés természetű legyen, harmóniára törekvő, és egy kiegyensúlyozott, tapintatos és jómodorú, jólnevelt, chármos egyéniség, akinek az sem árt, ha egyébként fizikálisan is szép, csinos, ápolt, vonzó, jó ízléssel és szépérzékkel, kifinomultsággal megáldott karakter. Mérleg deszcendenssel - ha nem figyelsz - könnyen bevonzhatsz olyan partnereket is, akik határozatlanok, nehezen hoznak meg döntéseket, a tetszésvágyuk és a másoknak való megfelelés miatt nem mernek konfrontálódni, sőt hajlamosak szőnyeg alá söpörni, így még jobban felduzzasztani a problémákat, esetleg túlontúl felszínesek, a külsőségek vagy látszat rabjai. (Mérlegség árnyoldalait is megkapod vele!)

Ha az aszcendensed Bika - a deszcendensed mindig Skorpió: titokzatos, karizmatikus, erős akaratú és mély érzésű, szenvedélyes és érzéki társak vonzanak. Skorpió deszcendenssel azonban bevonzhatsz olyan partnereket is, akik manipulatívak, irányítás vagy kontrollmániás személyiségek, esetleg hajlanak a rögeszmésségre vagy valamiféle önsorsrontó játszmára.

Ha az aszcendensed Ikrek - a deszcendensed mindig Nyilas: vonzanak a népszerű, kalandortermészetű, lelkes és optimista beállítottságú, nagy tervekkel bíró, idealista emberek, akik mellett vagy akiknek a hatására egyszerűen könnyűnek és naposnak tűnik az élet. Olyasvalakire is fókuszálhatsz, aki nagyon művelt, egyértelműen sikeres, vagy széleskörűen tájékozott a világ dolgairól, ugyanis van benned egyfajta csodálatigény, azaz egy olyan elvárás, hogy társadra legyen miért felnézned. Nyilas deszcendenssel azonban bűvkörébe kerülhetsz olyan jelölteknek is, akik bizony hajlanak a túlzásokra, felelőtlen ígérgetésre, a nagyotmondásra, a szélhámos és nemtörődöm viselkedésre vagy éppen a szerencsejátékra.

Ha az aszcendensed Rák - a deszcendensed mindig Bak: a komoly, kitartó, megfontolt, elkötelezett, érettebb, felelősségteljesebb egyéniséget keresed, akár vonzódhatsz az idősebb és kiforrottabb karakterű társakhoz is, akik két lábbal állnak a földön, törekvőek és gyakorlatiasak, képesek kiszámítható és biztonságos környezetet teremteni. Bak deszcendenssel esélyed van olyan partnert is bevonzani, aki bizony a magánéletben is hajlik a főnökösködésre, a zsugoriságra és az örömtiltó játszmákra, esetleg munka vagy teljesítménymániás, esetleg egy kellemetlen, örökké elégedetlenkedő, zsörtölődő fazon, akinek képtelenség megfelelni.

Ha az aszcendensed Oroszlán - a deszcendensed mindig Vízöntő: vonzódsz a nem átlagos, nem hétköznapi emberekhez, akik valamiért, de kitűnnek vagy elütnek stílusukban, egyéniségükben, gondolkodásukban a környezetüktől. Az eredetiséget, az ötletességet, a humort, a kreativitást, a pezsgő és vibráló szellemiséget, a különlegességet keresed a másikban. Vízöntő deszcendenssel sajnos olyanokat is bevonzhatsz partnerként, akik nemcsak különcök, de nagyon ideges, ingerlékeny, türelmetlen és öntörvényű alkatok is, és egyáltalán nem tartozik az erősségeik közzé az alkalmazkodás, kompromisszum, az intimitás, vagy az elköteleződés képessége, inkább maguknak valók. (Ők kapcsolatképtelenségüket "függetlenségnek" nevezik.)

Ha az aszcendensed Szűz - a deszcendensed mindig Halak: a társ finomlelkű, romantikus, empatikus, alapvetően jóindulatú, szelíd, megbocsátó és ragaszkodó természetű. Halak deszcendenssel, ha nem figyelsz, akkor bevonzhatsz olyan nagyon passzív, bizonytalan, önállótlan és befolyásolható, érzelmileg instabil és füllentésekre is hajlamos, addikciókra kifejezetten fogékony partnert is, aki a legcsekélyebb dolgokban is rád van szorulva.

Ha az aszcendensed Mérleg - a deszcendensed mindik Kos: a társ kissé heves természetű, de határozott, egyenes, őszinte, karakán, temperamentumos egyéniség, aki mindig tudja, mit akar. Kos deszcendessel a partner azonban hajlamos lehet az indulatosságra, az elhamarkodott, meggondolatlan cselekvésre, impulzivitásra, önzésre és a követelődzésre, de az is megeshet, hogy nem áll tőle távol a fizikai erőszak, a tettlegesség sem, ha dühét és agresszióját nem képes féken tartani!

Ha az aszcendensed Skorpió - a deszcendensed csak Bika lehet: a társban a stabilitást keresed, a fix pontot, azt a megbízhatóságot, hűséget és kitartást, ha tetszik tartós elköteleződést és ragaszkodást, amely megnyugtat, biztonságérzetet ad számodra, azzal kapcsolatosan, hogy történjen is bármi, társad mindig és rendíthetetlenül ott van melletted, türelemes veled. Vonzódhatsz a szeretetet, lágyságot, békességet sugárzó, türelmes, nyugodt, de gyakorlatias és kiszámítható természetű emberekhez, akik szeretik az életet és becsülnek benne minden szépséget. Bika deszcendenssel a partner hajlamos lehet a makacsságra, földhözragadtságra, a túlzott érzékiségre, olykor bizony a lustaságra, a kisajátítás és -birtoklásvágyra is,  illetve az nyagiasságra vagy éppenséggel a javakkal való kérkedésre.

Ha az aszcendensed Nyilas - a deszcendensed csak Ikrek lehet: a társ fiatalos, mozgékony, rugalmas és alkalmazkodó típus, barátságos és kommunikatív, szórakoztató partner, sokoldalú egyéniség. Természete könnyed, szelleme élénk, az élet dolgaiban ügyes és talpraesett, racionális és józan gondolkodású. Ikrek deszcendenssel viszont a társban meg lehet a hajlandóság a pletykálkodásra, kotnyeleskedésre, az intrikákra és ravaszkodásra, a felületességre, megbízhatatlanságra vagy a szétszórtságra is.

Ha az aszcendensed Bak - a deszcendensed csak Rák lehet: a partner érzelmes, törődő és gondoskodó természetű, családcentrikus és érzelmi biztonságra törekvő. Rák deszcendenssel figyelni kell arra, hogy nehogy egy éretlen gondolkodású és gyermeteg érzelemvilágú, sértődékeny és önállótlan jellemet takaró egyéniséget vonzzunk magunkhoz, aki a társkapcsolatában lényegében szülőpótlékot keres.

Ha az aszcendensed Vízöntő - a deszcendensed Oroszlán: a társ öntudatos, önérzetes, magabiztos, nagyon is vonzó, karizmatikus kisugárzású, figyelemfelkeltő jelenség, nagylelkű és kreatív alkat, szórakoztató és társasági lény. Oroszlán deszcendenssel ügyeljünk arra, hogy nehogy egy nárcisztikus, egocentrikus, sznob, és végtelenül teátrális karakter hálójába kerüljünk, és győződjünk meg arról is, hogy a tüneményes kifelé mutatott kép, látszat és a színfalak mögött mi a valóság, a maszk mögött valójában milyen jellemű ember bújik meg.

Ha az aszcendensed Halak - a deszcendensed Szűz: intelligens, okos, lelkiismeretes, kifejezetten segítőkész és szorgalmas, kiszámítható természetű társat keresel, aki jól elboldogul a való világban, mert kellően felkészült, tájékozott, átgondolt és gyakorlatias ahhoz, hogy érvényesüljön. Szűz deszcendenssel a társ azonban hajlamos lehet a szorongásra, a túlzott aggodalmaskodásra, szőrszálhasogatásra, vagy valamilyen mániára, olykor kellemetlenül kritikus, kákán is csomót kereső, folyton okoskodó és akadékoskodó természettel is megáldhatta az ég.

 

Ha a deszcendens jegye által kijelölt VII. házban valamelyik bolygó áll:

 

"Asztrológiát ismerő barátnőm azt mondta, hogy a VII. házban álló Szaturnusz miatt lehet, hogy inkább magányosan fogok élni, nem lesz boldog párkapcsolatom, és meglehet az is, hogy ha mégis együttélésre kerülne a sor, akkor idős és beteg lesz a partnerem. Ehhez mit szólsz?"

Azt, hogy ez inkább belebeszélés és jóslás kategória! Nagy hiba, egyrészt azért, mert önmagában egy bolygó házhelyzetéből sem lehet ennyire konkrétan következtetéseket levonni, másfelől pedig az ilyen determinált kijelentések alaptalan félelmeket is kelthetnek a kliensben. Másik gyakori és téves megállapítás, amikor valaki üresen, planéták nélküli VII. ház esetén jelenti ki, hogy a kliensnek nem lesz kapcsolata. Ez nem igaz! Üres VII. ház nem jelent magányos életet! Ebben az esetben a VII. ház urát és annak fényszögeit érdemes megvizsgálni. Ha szeretnénk korrekt, nem determináló észrevételeket tenni a VII. házban álló planéták kapcsán, de nincs időnk, módunk a teljes képletet összefüggéseiben elemezni, akkor szorítkozzunk a legalapvettőbb planétaanalógiára, mellébeszélés nélkül!

Tehát, ha a VII. házadban:

A Nap áll: a társad horoszkópjában hangsúlyos a Nap vagy az Oroszlán jegye (értsd: lehet Oroszlán napjegyű, Oroszlán aszcendensű, állhat a Nap az Aszcendensén, vagy ábrájában több planéta is halmozódik az Oroszlán jegyében)

A Hold: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Hold vagy a Rák jegye (értsd: lehet a társad Rák napjegyű vagy Aszcendensű, állhat a Hold az Aszcendensén, vagy személyes képletében több bolygó is áll a Rák jegyében)

A Merkúr: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Merkúr, vagy az Ikrek, illetve a Szűz jegye (értsd: partnered Ikrek vagy Szűz napjegyű, Aszcendensű, több bolygó halmozódik a fentebbi jegyek valamelyikében, vagy az Aszcendensével együttáll a Merkúr)

A Mars: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Mars, a Kos vagy a Skorpió jegye (értsd: partnered napjegye vagy Aszcendense a Kos, illetve a Skorpió jegyében áll, vagy több bolygó is halmozódik a fentebb említett jegyek valamelyikében, illetve az Aszcendensén rajta áll a Mars.)

A Vénusz: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Vénusz, a Bika vagy a Mérleg jegye (értsd: társad napjegye, vagy Aszcendense Bika vagy Mérleg, illetve a két jegy valamelyikében több bolygó is áll, előfordulhat az is, hogy a Vénusz áll az Aszcendensén.)

A Jupiter: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Jupiter, a Nyilas vagy a Halak jegye (értsd: társad Nyilas vagy Halak napjegyű, vagy Aszcendensű, több planétája is áll a két jegy valamelyikében, illetve lehetséges, hogy a Jupiter rájtaáll az Aszcendensén.)

A Szaturnusz: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Szatunusz, a Bak vagy a Vízöntő jegye (Csak arra következtethetsz, hogy a társ Bak vagy Vízöntő napjegyű, Aszcendensű, több planétája halmozódik a két jegy valamelyikében, illetve a Szaturnusz együttáll az Aszcendensével.)

Az Uránusz: a társ horoszkópjában hangsúlyos az Uránusz vagy a Vízöntő jegye (értsd: a partner napjegye, Aszcendense lehet Vízöntő, több planéta is halmozódik képletében a Vízöntő jegyében, illetve lehet, hogy az Uránusz rajta áll az Aszcendensén)

A Neptunusz: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Neptunusz vagy a Halak jegye (értsd: társad napjegye, Aszcendense lehetséges, hogy a Halak, előfordulhat az is, hogy több planéta áll képletében a Halak jegyében, illetve a Neptunusz rajta áll az Aszcendensén)

A Plútó: a társ horoszkópjában hangsúlyos a Plútó vagy a Skorpió jegye (értsd: társad napjegye, Aszcendense Skorpió, több bolygó is halmozódik képletében a Skorpió jegyében, vagy a Plutó rajta áll az Aszcendensén.)

 

A tapasztalatok azt mutatják a születési képletek összevetésekor, hogy a fentebb ismertetet módszer megállja a helyét, sőt ilyenképpen akár a társ képletének pontosításánál is segítségünkre lehet!

FPR -  2021. november

Olvass további cikkeket, vagy tedd fel saját kérdéseidet a www.asztrotrening.hu oldalon