Születési uralkodó és rejtett aszcendens

 

question mark 2318041 640Mi is az a "születési uralkodó" és a "rejtett aszcendens"?

"Mit jelent az, hogy születési úr? Nem tudom, hogy mire gondoljak, ha egy asztrológiai cikkben elkezdenek utalni a születési képlet uralkodó bolygójára. Honnan tudhatom meg, hogy nekem mi a születési uralkodóm? Hogyan tudom kiszámolni és mi a szerepe?"

"Mi az a rejtett aszcendens, és ennek miben áll a jelentősége?"

"A csillagjegyből kikövetkeztethető, hogy kinek milyen a vérmérséklete, temperamentuma?"

 

 

 

 

 

 

Születési uralkodó

A születési úr, avagy a születési képlet (radix) uralkodó bolygója alatt az aszcendens jegyének uralkodó bolygóját érti az asztrológia. Akik úgy hiszik, hogy a horoszkópokhoz elegendő a napjegynek és az aszcendensnek az ismerete, azok általában itt elveszítik a fonalat.

Bonyolult számításokat nem kell végezned, de az értelmezéshez kellenek az asztrológiai ismeretek. Annyi a teendőd, hogy egy - ingyenes - online kalkulátorba megadod a percpontos születési idődet, a születésed helyét, és a helyes időzónát, és egy valamire való kalkulátor pedig ezek alapján felrajzolja neked a születési radixábrádat, amelynek kezdőpontja az aszcendens. (Az aszcendens a születési perc függvénye!)

Ha az aszcendensed:

  • Kos vagy Skorpió, akkor a születési úr a Mars, mert ez a Kos és a Skorpió jegyének uralkodó bolygója. (Figyelem: Skorpió jegyénél a Plútó csupán társuralkodója a jegynek, elsődleges uralkodó planétája továbbra is a Mars.)
  • Bika vagy Mérleg  - születési úr a Vénusz, mert ez a Bika és Mérleg jegyének uralkodó bolygója.
  • Ikrek vagy Szűz  - születési úr a Merkúr, mert ez az Ikrek és a Szűz jegyének uralkodó bolygója.
  • Rák esetén - születési úr a Hold, mert ez a Rák jegyének uralkodó bolygója.
  • Oroszlán - születési úr a Nap, mert ez az Oroszlán jegyének uralkodó bolygója.
  • Nyilas vagy Halak - születési úr a Jupiter, mert ez a Nyilas és Halak jegyének uralkodó bolygója. (Figyelem: a Halak jegyénél a Neptunusz csupán társuralkodója a jegynek, elsődleges uralkodó planétája továbbra is a Jupiter)
  • Bak vagy Vízöntő - születési úr a Szaturnusz, mert ez a Bak és a Vízöntő jegyének uralkodó bolygója. (Figyelem: a Vízöntő jegyénél az Uránusz csupán társuralkodója a jegynek, tradicionális ura továbbra is a Szaturnusz)

Az elemzésnek itt még nincs vége! Fontos, hogy a születési úr milyen jegyben, házban és fényszögekkel áll! Ezek a többletinfók hangolják egyedire az aszcendensed működését: azaz az általa jelképezett viselkedésminták a te esetedben, személyes életedben, egyéni módon hogyan nyilvánulnak meg. Nem egy esetben ezek az információk teljesen átszínezhetik azt a képet, amelyet az aszcendens alapján a szülöttről feltételeznénk! (Hasznos lehet azoknak, akik nem ismernek magukra az aszcendensük alapján - feltéve, ha ahhoz eleve a helyes és bizonyos születési perc ismeretében jutottak, és nem holmi tipp alapján)

Például: Skorpió aszcendens esetében a Mars a születési úr. Következő lépésben meg kell nézni, hogy a Mars melyik asztrológiai házban, milyen jegyben és fényszögekkel áll. Ha a születési úr  - jelen esetben a Mars - az Ikrek jegyében áll, amely egy könnyed és kommunikatív levegős jegy, úgy a szülött már ennek jellegzetességeit fogja kifelé mutatni, azaz nyitottabban és kíváncsibban áll a külvilághoz, társaságibb lesz, és nem úgy fog "működni", amit önmagában a Skorpió aszcendens alapján feltételeznénk!  (zárkózott, titokzatos és a befelé forduló). Ha történetesen ez az Ikrek Mars, mint születési úr a horoszkópban a 8. házban áll (ami egy "zárt" terület), a szülöttnek ez a csacsogó, barátkozós természete csak idővel fog megmutatkozni, miután leküzdötte alapvető bizalmatlanságát, gyanakvó természetét a külvilág felé. Ezt még tovább lehet ragozni, ha elemezni kezdjük a Mars fényszögkapcsolatait...

 

Mi az a "rejtett" aszcendens?

Nagyon sokszor ugyanaz, mint az "eredeti" aszcendens, de kideríteni egy elég bonyolult folyamat. Az elkészítéséhez és értelmezéséhez is szükséges némi asztrológiai tudás, ugyanis a bepontosított születési horoszkópábrán alapuló pontérték táblázat (képletkontúr) szükséges hozzá. Az Aszcendens 3, a Nap és a Hold 2 - 2 pontot, az összes többi planéta pedig 1 pontot ér ebben a táblázatban.

A rejtett aszcendens meghatározásához táblázatot kell készíteni: egy táblázatot az elemi, (tűz, víz, levegő, föld jegyek) és még egy táblázatot a jegyek minőségi (kardinális, szilárd és változó) felosztása szerint. A következő lépésben azt kell megnézni, hogy a születési ábrádban az aszcendens és a planéták a hozzájuk rendelt számérték alapján hogyan oszlanak el a tűz elemű (Kos, Oroszlán, Nyilas), föld elemű (Bika, Szűz, Bak), a levegő elemű (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) és a víz elemű ( Rák, Skorpió, Halak) jegyek között a horoszkópban. Második lépésben pedig azt kell megvizsgálni, hogy milyen arányban képviseltetik magukat a kardinális (Rák, Bak, Mérleg, Kos), a szilárd (Oroszlán, Vízöntő, Skorpió, Bika) és a változó (Ikrek, Nyilas, Szűz, Halak) jegyek között. Az elemi és a minőségi arányok összevetéséből állapítható meg a rejtett aszcendens, amely a legmagasabb pontszámú elemi és minőségi jeggyel lesz azonos. Azaz, ha az elemi felosztásban tűz elemben áll a legtöbb bolygó, minőségi felosztásban pedig a szilárd jegyek képviseltetik magukat többnyire, úgy a rejtett aszcendens tűz elemű és szilárd minőségű lesz, azaz Oroszlán. (És így tovább: ha az elemi felosztában levegő jegyben, minőségi felosztásban pedig a kardinlis jegyek dominálnak, akkor a Mérleg lesz a rejtett aszcendens.)

Segítségül:

Kos (tűz elemű, kardinális)

Bika (föld elemű, szilárd)

Ikrek (levegő elemű, változó)

Rák (víz elemű, kardinális)

Oroszlán (tűz elemű, szilárd)

Szűz (föld elemű, változó)

Mérleg (levegő elemű, kardinális)

Skorpió (víz elemű, szilárd)

Nyilas (tűz elemű, változó)

Bak (föld elemű, kardinális)

Vízöntő (levegő elemű, szilárd)

Halak (víz elemű, változó)

 

 

"A csillagjegyből kikövetkeztethető, hogy kinek milyen a vérmérséklete, a temperamentuma? Én Oroszlán jegyű vagyok és egyértelműen introvertált, korántsem az a pezsgő, nyüzsgő, bulizós, aminek a csillagjegyem alapján gondolnának. A tesóm pedig Bak, de ő egy igazi partyállat..."

Önmagából a csillagjegyből nem következtethetünk a temperamentumra! A bepontosított születési horoszkópból, a fentebb említett pontérték táblázat alapján már alkothatunk némi fogalmat, hogy a kliens melyik vérmérsékleti típushoz állhat közelebb.  A planéták térfél és polaritás szerinti, továbbá elemi és minőségi eloszlása már meglehetős pontossággal utal arra, hogy a horoszkóp tulajdonosa inkább a flegmatikus, melankolikus, kolerikus vagy szangvinikus megnyilvánulási formákra hajlamos, illetve hogy extrovertáltabb vagy esetleg magának való, és befelé forduló személyiségű. A bulvár sztereotípiákat nyugodtan el lehet felejteni, egy Oroszlán jegyében született ember is lehet introvertált típus!

 

 

F.P.R. - Asztrotréning, 2021. szeptember

Olvass további cikkeket, vagy tedd fel saját kérdéseidet a www.asztrotrening.hu oldalon.