Retrográd bolygók a születési horoszkópban

 

 question mark 1019820 640Retrográd bolygók a születési horoszkópban

"Mit jelent az, ha nagyon sok olyan bolygó van a születési képletemben, amely mellett ott áll az R betű, azaz retrográd. Fogalmam sincs egyébként, hogy ez mit jelent, így nem is igazán tudom értelmezni. Ezért szeretném megkérdezni, hogy mégis mire gondoljak, ha a születési horoszkópomban retrográd az Uránusz, a Neptunusz, a Plutó, a Jupiter, a Merkúr és a Vénusz is?"

Nyugi, a legtöbb embernek van retrográd bolygó - sőt általában nem is egy - a születési horoszkópjában, így kérdésed valószínűleg másokat is érinteni fog. A Nap és a Hold kivételével ugyanis valamennyi planéta lehet retrográd, amely kifejezés lényegében a bolygóknak a Földről nézve látszólagos hátráló mozgását takarja.

A retrográd bolygók értelmezésében is ez köszön vissza, ugyanis általában valamilyen hátráltató tényezőként jelentkezhet az egyén életében, így a képlet elemzésekor kiemelt figyelmet kell szentelni ezekre az R betűs bolygókra, külnösen akkor, ha személy és/vagy sorsjelölő planétákról van szó...

 

 

 

 

Az olyan lassú haladású transzcendens planétáknál, mint az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó, ez a látszólagos tolatás hosszú hónapokig is tarthat, így emberek millióinak/milliárdjainak a képletében ezek mellett a planéták mellett (sok esetben mindháromnál) ott áll az R betű. A transzcendens planéták retrográd fázisai esetében ezért inkább kollektív, (közösségeket és társadalmakat) vagy generációs (korosztályokat) fejlődési kihívásokról lehet beszélni, amelyek az egyén életébe valamelyest a korszellem mentén gyűrűzhet be, de erre most különösebben nem térnék ki.

Sokkal lényegesebb, ha a sorsplanéták (Jupiter és a Szaturnusz) vagy méginkább az, ha a személyjelölő planéták (Merkúr, Vénusz, Mars) érintettek, ugyanis ezek egyben fejlesztendő, csiszolandó, tökéletesítendő vagy kifejezetten korrekcióra szoruló tulajdonságainkra és képességeinkre hívják fel a figyelmet, amelyekkel a szülöttnek tudatosan foglalkoznia kell életében.

A retrográd személy - és/vagy sorsjelölő planéták egyfajta karmikus leckéket jeleznek. Ha hasonlítani szeretném valamihez, akkor ezek úgy működnek, mint általánosban az osztályismétlések (bukás), vagy az egyetemen az utóvizsgák: tanultál rá, de ahhoz nem eleget, hogy átmenj, így kapsz egy új esélyt és plusz időt arra, hogy javíts és felkészülj. Ha eredményt akarsz és továbblépni, akkor most foglalkozz azzal, ami eddig nem ment, azaz szánj rá figyelmet, időt, készülj, tanulj és gyakorolj, pótold be hiányosságaidat.

Személyes életedben is valahogyan így tapasztalhatod meg elsősorban a retrográd személyjelölő planétáidat: a bolygóanalógiáknak megfelelő témákban rendre elakadsz, nehezen boldogulsz, vagy sokáig csak hibát - hibára halmozol és kudarcokat könyvelhetsz el. A rengeteg negatív visszacsatolás hatására az tudatosodhat benned, hogy az adott téma valamiért neked nem megy, hiszen rendre csak kínlódsz vele vagy csalódások a jutalmaid. Könnyen elbizonytalanodhatsz, elbátortalanodhatsz az adott területen, sőt a sok kellemetlen élmény hatására kifejezetten kerülheted is az újabb megtapasztalást, mert már annyira félsz és tartasz az újabb "megpróbáltatástól".

A legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy feladod és elmenekülsz a kihívás elől, mert így az adott téma továbbra is a mumusod lesz, félelmeid tárgya, amit nem tudsz kezelni. A legjobb amit önmagadért tehetsz, hogy tovább próbálkozol, csiszolod magad, amíg "meg nem tanulod a leckét", azaz addig gyakorlod a témát, tapasztalsz és fejleszted magad és hozzáállásodat, amíg sikerül meghaladnod és leküzdened korábbi nehézségeidet, magyarán megtanulod azokat jól, önmagad és mások számára is elfogadhatóan kezelni. Ez általában időigényes folyamat, és a pakliban az is benne van, hogy a szülött csak idővel, élete előrehaladtával és tapasztalatai által tanulja majd meg jól kezelni nehézségeit, így már azokkal - idősebben és érettebben - már egészen jól elboldogul és azok nem fogják tovább keseríteni mindennapjait. Természetesen azok a problematikák és félelmek, amelyeket kerül a szülött és nem bírkózik meg velük, azok fixálódnak és továbbra is vele maradnak, továbbra is hátráltatják, visszafogják, gátolják az élete adott területén.

További szócséplés helyett jöjjön pár instrukció a retrográd planétáid értelmezéséhez. Teljeskörű és részletes kifejtést nem áll módomban megfogalmazni, mert az is számít, hogy retrográd planétáid milyen jegyben, melyik életterületet jelképező házban (és melyik életterület uraként), milyen fényszögekkel áll a horoszkópodban.

 

Retrográd Merkúr

A Merkúr analógiáihoz tartozik a kommunikáció, közlésvágy, intellektus, kapcsolatteremtés, az értelem, a logika és ésszerűség, az érdeklődés és figyelem, a döntésképesség, a tájékozottság, a tanulmányok, a tudás és ismeretek, de a ravaszság és a furmányosság is. Tágabb értelmezésben érintett a közlekedés, üzleti vagy kereskedelmi érzék is. Retrográd Merkúr esetén ezeken a területeken lehetnek nehézségeid, elakadásaid, vagy ezeket a témákat érintve jelentkezhetnek félelmeid és bizonytalanságaid.

Az analógiák mentén azonban sokféle verzió szóba kerülhet, akár beszéd, írás, kommunikációs, kapcsolatteremtési vagy tanulási zavarok, nehézségek is. Ez utóbbi nem általánosítható, mert sok esetben nagyon is jól vág a szülött esze, nincs baj a felfogásával és az értelmi képességeivel. A gond inkább az, hogy nem használja ki képességeit (mert kényelmes, vagy nem lexikális beállítottságú, esetleg nem neki valók a hagyományos tanulási technikák) vagy éppenséggel nem jóra (ravaszkodó, ügyeskedő, intrikus) használja a gógyiját. Lehet az illető intellektuálisan akár későn érő típus is, azaz olyasvalaki, aki az átlagnál később komolyodik meg, később kezd tanulmányokba, ismeri fel, hogy a tudásban van érték.

Gyakran megfigyelhető, hogy ezzel az állással nehéz a szülöttnek objektívnek maradni, következetesen, racionálisan és előrelátóan gondolkodni, esetleg dekoncentrált és szétszórt, nagyon pontatlan, aki könnyedén elsiklik a részletek felett, vagy felületesen tájékozódik és a lényeges, fontos dolgokról terelődik el a figyelme. Megeshet az is, hogy a retrográd Merkúrral rendelkezők egyszerűen kételkednek saját intellektusukban és tudásukban, úgy érzik, hogy nem kellően tájékozottak ahhoz, hogy állást foglaljanak bizonyos kérdésekben, félnek, hogy nem látják át vagy nem értik jól a dolgokat és összefüggéseket, így bizonytalanok és sokszor hezitálnak is döntéseikben is, vagy nem mernek állást foglalni és egyértelmű és határozott véleményüknek hangot adni.

A kellemetlenségek, konfrontációk és a szülött rendre visszatérő nehézségei is többnyire a felszínes tájékozódásra, a felületes ismeretekre, az átgondolatlan döntésekre, a meggondolatlan kommunikációra, szavakra és kijelentésekre, a lényeglátás, a megértés és az egyértelmű kommunikáció körüli problematikára vezethetők vissza.

Retrográd Merkúr van Lady Di, Casey Anthony, Nancy Pelosi, vagy  például Karácsony Gergely (és több más magyar és külföldi politikus) születési horoszkópjában is.

 

Retrográd Vénusz

A Vénusz analógiáihoz tartozik az önbecsülés, az intimitás - készség, a kötödésképesség, a nők, a nőiesség, a csábítás és vonzerő, a vágyélet - a szex - a szerelem - a társkapcsolatok, az öröm- és kompromisszumkészség, ízlés, szépérzék, érték és értékrend, a pénz és az anyagiak is. Retrográd Vénusz esetében a fentiekkel kapcsolatban jelentkezhetnek nehézségeid, visszatérő problémáid. Retrográd Vénusszal  önértékelési, párkapcsolati és anyagi nehézségekkel szembesülhetsz a leggyakrabban, és tanulnivalód is az, hogy átértékeld a párkapcsolatokhoz, szexhez, szerelemhez és pénzügyekhez való hozzáállásod, mert alapvetően ebben van elakadásod.

Általában nem vagy elégedett önmagaddal, nehezen fogadod el magad olyannak, amilyen vagy. Nem is igazán vagy tisztában saját értékes és előnyös tulajdonságaiddal, vonzerőddel, és ahelyett, hogy önmagadban felfedeznéd a szépséget, inkább magadon kívül és másokban keresed azt, állandóan másokhoz viszonyítod magad. Amíg önön vonzerődet és saját értékeidet fel nem ismered, el nem kezdet szeretni és becsülni önmagad, addig jó eséllyel mindig alulmaradsz a másokkal való összehasonlítgatásban, és pont kishitűséged, önbizalomhiányod lesz az, ami megfoszt, gátol és visszahúz majd rengedeg dologban.

Akár a pénzügyeidről, akár önmagadról vagy társkapcsolataidról legyen szó, te máshová helyezed a hangsúlyt. Többet adsz a látszatra, a külcsínre, a szemnek és külvilágnak tetszetős talmi szépségre, mint a belbecsre és valódi fontossággal, tartalommal bíró értékekre. Általában hamarabb kíván meg a szemed valamit, minthogy a szíved azt megszereti. Ahogyan magánéletben is könnyen levesz a lábadról a fizikai szépség, a csinos és vonzó külső, úgy a pénzügyekben is hajlamos lehetsz látszatértékekbe, azaz mutatós, divatos, tetszetős és fényűző dolgokba fektetni, a valóban értékálló és tartós dolgok helyett.

Amíg nem döbbensz rá, és változtatol saját hozzáállásodon, addig visszatérő problémáid lesznek az anyagi stabilitásoddal, pénzügyeiddel (elsősorban az elfecsérelt, a valójában haszontalan, értéktelen, csak divatos dolgokra és a felesleges flancra kidobott pénzek miatt, vagy azzal, hogy képtelen vagy megteremteni és beosztani jól anyagi javaidat) és a szerelmi életeddel kapcsolatban is. (a felületes, komolytalan, tartalmatlan, valódi intimitást és kötődést nélkülöző látszatkapcsolatok, dekorpartnerek. Intimitás -és kötődési problémákat mindkét nem esetében jelezhet a retrográd Vénusz, vagy azért mert te magad vagy ezekre képtelen, vagy azért, mert rendre ilyen nehézségekkel küzdő, lényegében tartós kapcsolatokra, mély érzelmekre és elköteleződésre alkalmatlan partnereket vonzol magadhoz. A "lecke" így vagy úgy, de az életed része.

Retrográd Vénusz például van Sia Furler, Amy Winehouse, Antoine de Saint - Exupéry, Reneé Zellweger, Warren Beatty, Jack Nicholson, Kathy Bates vagy Brigitte Macron, de Adolf Hitler, David Koresh, Ellen DeGeneres és Jodie Foster születési képletében is.

 

Retrográd Mars

A Mars analógiáihoz tartoznak a férfiak, a férfiasság, a libidó, a hódításvágy, a versenyszellem, a küzdő -és kezdeményezőkészség, az erő és az akarat, a harciasság, az önérvényesítés, a cselekvés és tettvágy, a motiváció, az érdekérvényesítő képesség, a düh és az agresszió is. Retrográd Marssal a képletedben ezekben bizonytalanodhatsz el, és ezekkel lehetnek gondjaid.

Meglehet, hogy retrográd Marssal a képletedben rosszul határozod meg elérendő céljaidat, vagy kevés az akaraterőd, bátorságot, esetleg hiányzik belőled a valódi küzdőszellem, energia és lendület, ami előre vinne, vagy eleve nagyon destruktív a hozzáállásod. (Lehetséges, hogy könnyedén feladod célkitűzéseidet, a könnyebb utakat keresed, kíméled magad az erőfeszítésektől, vagy nagy a hajlandóságod az impulzív, meggondolatlan cselekvésekre, nem gondolsz bele a következményekbe.) Előfordulhat, hogy  - nem tudatosan ugyan - haszontalan dolgokra pazarolod az energiáidat, és későn ébredsz rá arra, hogy feleslegesen öltél valamibe időt, energiát, erőfeszítéseid nem jártak eredménnyel. Az önérvényesítéssel is lehetnek gondjaid, ezzel az állással gyakran ebben a témában kapod a sorsleckéket. Általában beletelik némi időbe, és rengeteg megtapasztalásra,  - belső munkával, mert gyakran önmagaddal megvívott harcaid által - amíg megtanulod, hogyan képviseld helyesen és kiegyensúlyozottan önmagad és érdekeidet.

Alapjaiban véve bizonytalan vagy magadban, gyengének és gyávának érzed magad, olyasvalakinek, aki nem képes megvédeni magát, nem tűnik sem erősnek, sem határozottnak. Két alternatíva lehetséges: ha elhiszed, amit magadról gondolsz, aki passzívvá válsz, a háttérbe húzódsz, kerülöd a kihívásokat és kimenekülsz a konfliktusokból, esetleg másoktól várod - kívülről - problémáid és nehézségeid megoldását. Hajlamos lehetsz dühödet magadba fojtani, haragodat lenyelni, így rendre befelé robbansz és nem mersz konfrontálódni azzal, aki frusztrációdat okozza, nem mersz a sarkadra állni. A másik variációban túlkompenzálhatod belső félelmeidet, így jöhet akár erőfitogtatás, agresszió vagy dühkezelési gondok is. (Minél nagyobb a szorongás, a bizonytalanság valakiben, annál agresszívabb - és fordítva is igaz, az agresszív emberek általában bizonytalanok önmagukban, és túlzó harciasságuk az, amivel kifelé, a "látszat" kedvéért kompenzálni igyekeznek)

Nőként problémáid lehetnek a férfiakkal, vagy felülvizsgálatra szorul a benned kialakult kép a férfiakról, esetleg a hódító nemiségről vagy éppenséggel magáról a szexualitásról. Férfiként saját férfiasságodban kételkedhetsz, bizonytalanodhasz el - alul vagy éppenséggel túlhangsúlyozva azt. Ezzel az állással mindenképpen érdemes felülvizsgálni céljaidat, megérteni motivációidat és változatatni hozzáállásodon ami akarat -és önérvényesítő vagy megküzdőképességedet illeti.

Érdekes módon, de retrográd Mars van például Steven Seagal (talán nem véletlen a harcművészet) Hugo Chavez, Frida Kahlo vagy Lindsey Lohan képletében.

 

Retrográd Jupiter

A Jupiter a hit, meggyőződés, világnézet, a morál, a jog, a törvények, az erkölcs, igazság, a becsület, a szerencse, a lelkesedés és a tolerancia szimbóluma.  Retrográd Jupiterrel a képletedben általában felül kell vizsgálnod meggyőződéseidet, nézeteidet és szemléletmódodat a világról, azokat az elveket, amelyek mentén életedet éled, legfőképp azt, hogy azok mennyire őszinték és vannak összhangban azzal, ahogyan te magad is élsz, gondolkodsz és cselekszel.

Előfordulhat, hogy világszemléleted nagyon eltér az átlagtól, és szokatlan nézeteket vallasz róla, és ez nem tesz túlzottan népszerűvé, vagy legalábbis megosztja a rólad kialakult véleményeket. Származhatnak kellemetlenségeid abból is, ha rendre figyelmen kívül hagyod mások meggyőződését, esetleg a saját dogmatikus nézeteidet próbálod környezeted torkán lenyomni. Szélkakasként változó, nagyon hangzatos elveid is ronthtanak hiteleden, de sajátságos jog - és igazságértelmezésednek is könnyen a kárát láthatod, főképp ha ezek visszaélésekhez is kapcsolódnak. A pénzhez, gyarapodáshoz, erkölcshöz, a vagyonhoz, és úgy általában az elismeréshez, megbecsültséghez, hírnévhez és népszerűséghez kapcsolódóan is lehetnek visszásságok az életedben, amely nagy bukásokat és nagy életleckéket is tartogatnak. Elszalasztott, későn felismert lehetőségek is jöhetnek ezzel az állással, és az is esélyes, hogy nem ott lakozik az elismerés, a szerencse és gazdagság, ahol azt és amiben keresed, vagy amitől elvársz valamiféle jutalmat és tiszteletet.

Retrográd Jupiter van például Mark Zuckerberg, Julien Assange, Paris Hilton, Michael Phelps, Nicolas Sarkozy, Kurt Cobian, Lil ' Kim vagy Elisabeth Kübler - Ross képletében is.

Retrográd Szaturnusz

Szaturnusz analógiáihoz az idő, a személyes ambíciók, a becsvágy, a társadalmi státusz és normák, a hivatás és elhivatottság, a felelősség, a komolyság, az érettség, a megfontoltság, a kötelesség, a kitartás, a rend, a szabályok  és a lelkiismeret is tartoznak. Retrográd Szaturnusszal a személyes képletedben gyakran a teljesítményed, a személyes ambícióid, a társadalmi nomáknak és elvárásoknak való megfelelés, a kötelezettségeid teljesítése vagy a felelősségvállalás kapcsán lehetnek visszatérő problémáid, amelyek addig kísértenek, amíg hozzáállásodon ezekkel kapcsolatban nem változtatsz.

Retrográd Szaturnusszal a képletedben a becsvágyad és hatalmi ambícióid vihetnek félre, adhatják fel a leckét. A gondod azzal adódhat, hogy a nagy feladatokkal - amelyek biztosítják anyagi jólétedet és társadalmi presztizsedet -  felelősség és kötelezettségek is járnak, amelyek terhét viszont nem szívesen vállalod fel. Istenigazából vágyod a magas pozíciót, a hatalmat és a státuszt, de félsz is az ezzel járó felelősségtől, a számonkéréstől, a bukás és megmérettetés lehetőségétől is, és valahol elborzaszt a gondolat, hogy bármit teszel is, annak a következményei a te válladat nyomják. A feltevés, hogy nem vagy képes feladataidat teljesíteni vagy megfelelni az elvárásoknak jelentősen blokkol és visszahúz téged a karrierépítésben. Meglehet, hogy félelmeid tartanak vissza attól, hogy olyan pozíciót vállalj fel, amire ugyan képes lennél, de nem mered felvállalni, mert annyira félsz az azzal járó feladatoktól, a felelősség terhétől, vagy éppen a bukás vagy kudarc lehetőségétől. Az időszerűség kérdése is szóba jöhet, azaz lehetséges, hogy ambícióid, hosszú távú célkitűzéseid nincsennek összhangban a korszellemmel, szabályokkal és keretekkel vagy a társadalmi elvárásokkal.

A retrográd Szaturnusz utalhat olyan emberre is, aki hajlamos visszaélni társadalmi pozíciójával és befolyásával. Aki úgy gondolja, hogy hatalmánál fogva megkerülheti a szabályokat és minden következmény nélkül lehet komolytalan és felelőtlen. Aki nem vállalja fel sem kötelezettségeit, sem pedig az azokkal járó felelősséget, sőt igyekszik kibújni ezek alól, és más(ok)ra hárítani azt/azokat. Akit csak egyéni ambíciói és előrejutása vezet, de lelkiismeretet félretéve abszolult nem érdekel az, hogy mások életére milyen hatást gyakorol. Aki tulaljdonképpen nem érett, nem is alkalmas az általa betöltött társadalmi pozícióra, vezető szerepre, mert nem képes önmagán túlmutató, többségi vagy a társadalmi érdekeket képviselni, vagy teljesíteni az ezekkel kapcsolatos elvárásokat, kötelezettségeket.

 

(Neveket most nem mondok, csupán annyit teszek hozzá, hogy sajnos nagyon sok kül -és belföldi közéleti szereplőnek, politikusnak van retrográd Szaturnusz a születési képletében.)

 

 

F.P.R. - Asztrotréning, 2021. június

Olvass további cikkeket, vagy tedd fel saját kérdéseidet a www.asztrotrening.hu oldalon.